Kureci prsa v omacce z chile poblano – recept

Tenhle recept jsem vyzkousela teprve nedavno a mel takovy uspech, ze nachazim v lednicce chile poblano po kazde, co se manzel vrati z nakupu :D.

Ja jsem sice, ac to mozna takhle na blogu nevypada, ohromne nespolecensky tvor a druzim se cizima malo a velmi nedobrovolne. Jenze… dite ma naprosto klasickou mexickou druzivou povahu po tatinkovi a tak se pak i ja musim druzit se vsema, se kteryma se ma potrebu druzit on. Na druhou stranu mam ale ohromne stesti, protoze si vybira zasadne kamarady, jejizch rodice mi dosud vzdy sedli tak skvele, jako bych si je byvala vybrala na kamaradeni ja sama :D. Mno ale  proc tohle vsechno povidam… protoze prave tenhle recept jsem vystrachala na obed pro rodice jednoho z Pablovych nejlepsich kamaradu.

Rodice (i kamarad)  jsou spanele v Mexiku jen docasne zijici a maminka mexickou kuchyni nemusi. Tatinek naopak ano. Takze jsem hledala neco, kde by nebyli  koriandr, kukurice, mistni olej a na druhou stranu to zase bylo dostatecne mexicke. Mne toho moc nenapadalo a tak jsem zalovila ve Velke knize mexicke kuchyne a nasledne nasla naprosto idealni recept (original ze San Luis Potosí) na nedelni obed pro vsechny, co radi mexickou kuchyni, ale zase nez az tak uplne, protoze tortilly si zasadne davaji psenicne, z chipotle maji spaleny jazyk jeste nasledujici den a guacamole delaji bez koriandru pripadne s cesnekem?! 😀

IMG_2917Bude potreba: 1 kg kurecich prs, sul, pepr, 3-4 (original recept tvrdi 1, ale mne to prijde strasne malo) cerstvych papricek chile poblano (http://en.wikipedia.org/wiki/Poblano Nejsem si uplne jista, jestli se da Poblano v CR sehnat, v Kanade jsme ho potkali… Pripadne jsem ho videla v konzerve, asi to neni uplne to prave orechove, ale aspon neco. Pokud nesezenete, obavam se, ze nahradit nelze nicim… mozna jinou lehce palivou paprikou, ale chut bude uplne jina), 1/4 hrnicku mleka, 1/4 hrnicku masla, 1 lzice psenicne hladke mouky, 1 hrnek smetany na slehani, cca  45 gramu nastrouhaneho syru (ja pouzivam “mexicke” manchego – tzn. ze chutna uplne jinak nez original manchego – , v CR bych pouzila eidam).

IMG_2922Papriky se nejdriv opali na primem ohni.

IMG_2925Az zcernaji daji se do igelitoveho pytliku, kde se po par minutach “zapoti” a opalena vrstva se bude dat krasne stahnout. Krom ocisteni od opalene slupky se taky papriky ocisti od seminek.

IMG_2929Ocistene a umyte papriky se rozmixuji s mlekem.

IMG_2932V kastrolu se rozpusti asi polovina masla a vmicha se do nej lzice psenicne mouky, tak aby se vse krasne spojilo. Na maslo s moukou se vlije rozmixovana smes paprik a mleka. Do takto vytvorene omacky se vmicha take smetana a vse se privede k varu. V okamziku, kdy omacka zacne varit se odstavi z ohne a podle chuti osoli.

IMG_2935Kureci prsa se ocisti, nakraji na kousky a ochuti soli a cernym peprem. Na panvi se rozehreje zbytek masla a kureci se na nem zprudka osmahne z obou stran. Nemusi se usmazit kompletne, bude se jeste pect. Jde o to, aby se na mase vytvorila kurka, a maso se tak v troube nevysusilo.

IMG_2941Do pekace se na dno naleje trosku omacky z chile poblano, tak aby nebylo videt dno. Na omacku se vlozi kureci a vse se zaleje zbytkem omacky. Posype se nastrouhanym syrem.

IMG_2943Vlozi se do trouby pect na 180 °C asi 10 – 15 minut nebo az syr vytvori zlatou kurku. Podava se s bilym pecivem… ale muze se podavat i s tortillama – psenicnyma nebo kukuricnyma pro odvazne :D. Tmavy chleba se mi k tomu nejak nehodi, ale asi je to vec ciste subjektivni.

Pozor… Chile poblano sice neni az tak palive (palive ale je, takze pokud palive nejite vubec, tak neprichazi v uvahu), ale o to vic je zakerne a dost casto zpusobuje zaludecni problemy (narozdil od takoveho Habanera, ktere pali jak cert, ale zaludku neublizi :D)

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Recepty - Recetas. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s