Enchiladas verdes – recept + navod na kureci Tacos dorados

Enchiladas verdes – zelene –  uz jsem zminila v receptu, nebo spis navodu, na Enchiladas de mole: https://czechmex.wordpress.com/2011/12/09/enchiladas-de-mole-recept-ci-spis-navod-d/.  V podstate jde o to same, ale misto v mole jsou tortilly namacene v salse ze zelenych rajcat – tomatillo. Rekla bych, ze tahle zelena verze je asi nejcastejsi.

Stejne tak jako ostatni tradicni jidla, existuje bezpocet variant. Ingredience se nekdy vari, nekdy prazi… Nekdy se kureci maso sype az natortilly a salsu, nekdy je zarolovane v tortillach, nekdy je tortilla jen prelozena. Ale zadna z variant se nepodava (tak jak mi to bylo jednou servinovano v jedne pseudo-mexicke restauraci v Praze) s psenicnyma tortillama, taktez zadna z variant neni plnena “kungpaem”, a uz vubec nejde o suchy taco ozdobeny taquero salsou od La Costeña! Enchilada znamena ze tortilla byla obalena v chili salse, tudiz at uz je pak jidlo naaranzovane jakkoliv nemuze byt tortilla sucha!

Nejsem si jista, jestli je v CR mozne koupit cerstva zelena rajcata neboli tomatillos. (Pokud vyrobite z normalnich cervenych rajcat tak se nic nejdeje, jen teda nebudete mit Enchiladas verdes ale Enchiladas rojas 😀 – mozna evropskemu jazyku blizsi, ty zelene jsou pro evropana obcas hodne kysele).  Ono vlastne ani nejde o rajcata – tzn. nejedna se o nezrala rajcata pred tim nez zcervenaji!!!. Jedna se o tento plod:  http://en.wikipedia.org/wiki/Tomatillo. Cesky by se to snad melo jmenovat: Mochyne duznoploda! (Jen teda, ze jsem je jeste nikdy fialove nevidela. Tady holt dozrat nestihnou :D)

Tak tedy co je potreba: Kureci maso, cibule, cesnek, chili paptricky, mochyne duznoploda :D, sul, (trosku cukru pokud to na vas bude prilis kysele), cerstvy koriandr (cilantro),  olej, kukuricne tortilly. Podava se sypane cibuli, syrem (podobnym tvrdemu tvarohu) a pokapane zakysanou smetanou (na fotce neni).IMG_1717

Kureci maso se da varit do osolene vody az zmekne. IMG_1720

Tomatillos, cibule, cesnek a chili papricky se oprazi na plotýnceaz tomatillos zmeknou. IMG_1728

Tomatillos, cibule, cesnek, chili papricky a hrst cerstveho koriandru se nasype do mixeru. Zaleje se troskou kureciho vyvaru a rozmixuje se. IMG_1735

Po rozmixovani se naleje do kastrolu, dochuti se soli a pripadne cukrem (Tomatillos jsou opravdu hodne kysela) a necha se varit az se odpari trocha vody a ziskame tu spravnou konzistenci. Nebo si muzete vsechny predchozi kroky usetrit a koupit si salsu zelenou ci cervenou hotovou v plechovce ci pytliku, ktera se v CR prodava ve specializovanych prodejnach. Ovsem z pytliku to nikdy neni ono, a to i v pripade pytliku importovaneho z  Mexika :D. Takovy gulas napechovany do konzervy taky neni uplne to prave orechove, ze! IMG_1738

Na oleji se rychle osmahnou, po jedne, kukuricne tortilly.  IMG_1744

Nasledne se osmahnute tortilly namaci v zelene omacce a plni se kurecim masem natrhanym na kousky.

IMG_1754 IMG_1756

Ja tortilly jen prekladam, nekdo je roluje, nekdo je neplni, ale sype kureci a na ne. Zalezi na vas. Na talir se vetsinou serviruji 3 – 4 tortilly. Cele se preleje jeste troskou omacky. Posype se cibuli a syrem. Pokape se zakysanou smetanou a pokud se vam omacka povede hodne paliva, jako mne, tak se taky muze k enchiladas pridat fazolova pasta. Az budete prskat ohen tak si date sousto fazoli na haseni :D.  IMG_1759

Mno a to bychom meli Enchiladas verdes… ovsem nase dite, i kdyz jinak chili omacky patla na cokoliv, tak Enchiladas mu nejedou. Ani zelene, ani cervene a ani de mole. Takze nez abych se s nim pretahovala tak jsem mu udelala oblibene Tacos dorados plnene kurecim. Tacos dorados se daji plnit i treba bramborama nebo pripadne jinou smesi.

Potreba: kureci maso uvarene do mekka a natrhane na kousky, kukuricne tortilly, olej na smazeni. Serviruje se taktez se zakysanou smetanou a strouhanym syrem (taktez nejaky podobny tvrdemu tvarohu). Pak uz jen podle chuti a azbestoveho jazyka se pokape klasickou salsou – viz treba: https://czechmex.wordpress.com/2011/10/15/salsa-nikoliv-kecupova-d-recept/.

Tortila se naplni kurecim masem a zaroluje se do pevneho taco. Pokud se rozbaluje je dobre upevnit paratkem.IMG_1748

Jednotlive tacos – rolicky – se osmazi dozlatova na oleji, nechaji se okapat na ubrousku a pak se podavaji bud teple a nebo i studene. Pomazane kyselou smetanou, posypane syrem a treba i cibuli, jak si to vyzadal Pablo,  a pokapane chili omackou.

IMG_1765

Hotovo…

IMG_1766 IMG_1767

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Recepty - Recetas. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s