Esquites – recept

Esquites je rekneme teoreticky predkrm nebo treba svacina, ale ja si je dam klidne i k veceri nebo proste kdy na ne prijde chut :D.
Stejne tak jako u jinych tipickych jidel (nejen mexika) recepty se lisi podle regionu nebo rodiny, takze jich je obrovske mnozstvi. Existuji, dejme tomu, dva hlavni proudy. Esquites varene ve vode a Esquites smazene. Originalne pry se jmeno Esquites odvozuje od Ízquitl v Nahuatlu a to pak od icehqui coz znamenalo prazit na comalu (neco jako plotynka).

V zadne z aktualnich verzi jsem nevidela, ze by nekdo kukurici na comalu prazil. Bud se vari ve vode a nebo se smazi na oleji. A nebo se smazi chvilku na oleji a pak se zaleje vodou. Nekde vypadaji esquites jako polevka, nekde zase nemaji ani trosku vody. Nekdy se s kukurici smazi ci vari i cele chili papricky (jalapeño nebo de árbol), nekdy se chili v prasku (chile piquín) sype az pri servirovani. Nekde se ve vode vari taky kureci stehna, nekde jen bujon a nekde vubec nic.

Ostatne prave jsem i nekde na vebu cetla, ze pani co prepsala jeden z receptu navrhuje, at kazdy experimentuje a vytvori si tak vlastni, pro nej nejlepsi, verzi Esquites. Takze takhle jsem delala Esquites ja a byly pozivatelne. Gabriel o nich pronesl, ze jim do tech poulicnich chybi jen malicko (ale nevedel co):

Co je potreba:

4 kukurice (ja pouzila mexickou kukurici – bílou – ta se vari dele a neni tak sladka jako ta zluta), 1 vetsi cibule, olej, sul, epazote (Merlík vonný – pokud nesezenete v normalnich ceskych prodejnach tak tady tvrdi ze ho maji: http://www.viva-la-vida.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=43 ), 1 kostka kureciho bujonu, voda,

pri servírováni: majoneza, sýr  – queso cotija – (strouhany, nejaky netucný podobny tvarohu, ale se silnejsi chuti), mlete chili (nejlepe chile piquín pokud najdete), citronova stava (respektive limetkova – my tu zlute citrony ani nemame, nebo mame ale ne bezne)

esquites5

Na oleji se osmazi na drobno nakrajena cibulka a kukuricna zrna.

esquites4

Prelije se vodou. Tak nejak primerene primerene. Priblizne dvakrat tolik nez je kukurice s tim, ze ona se ta polovina vypari behem vareni. Ve vode se rozmícha kurecí bujon. Nebo se muze misto vody pouzit primo kureci vyvar. Pripadne se muzou do vody s kukurici dat kureci stehna. Dosoli se opatrne podle chuti, protoze bujon uz je slany dost.

esquites3

Vari se az je kukurice mekka. Nekde na internetu jsem cetla ze mexicka bila kukurice cca 30 minut. Klasicka zluta asi 15 minut. Na poslednich 10 minut se prida epazote.

esquites2

Serviruje se teple do slenicek, ale ve skutecnosti je forma asi jedno. S esquites se muze stridat syr a majoneza jako je to na fotce. Na me toho syra a majonezy tam bylo takhle moc. Priste je dam jen jako posledni vrstvu. Nekdo pri servirovani take pridava citronovou stavu.

esquites1

Cele se to zasype susenym chili a hotovo.

PS: konecne jeden vroubek asi rok stary za mnou… 😀 A na ty chiles en nogada jsem nezapomnela… se stydim cim dal vic!

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Recepty - Recetas, Ruzne. Guarda el enlace permanente.

5 respuestas a Esquites – recept

  1. Petra dijo:

    Děkuju, brzo vyzkouším 🙂

  2. Ach, jak jsem se v Mexiku nestala nadšeným pojídačem tacos, tak po pouličních prodejcích esquites se mi velmi stýská, akorát jsem vždy chtěla verzi bez limetky – to spojení s kukuřicí mi nesedí, ale proti gustu… 🙂

  3. Luu dijo:

    Vařila jsem v listopadu, všem chutnalo!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s