Enchiladas de mole – recept – ci spis navod :D

Enchiladas jsou pravdepodobne jeden z nejtypictejsich mexickych jidel. Delaji se bud cervene (se salsou z cervenych rajcat), zelene (se salsou ze zelenych rajcat) a nebo z mole. Mole je velmi zvlastni salsa vyrobena z pomerne hodne ingredienci jimz vevodi asi nejvice cokolada a chili, to znamena, ze jde o salsu i kdyz ,tak s prichuti cokolady a hlavne salsu jemne palivou.

Mole existuje spousta druhu a vetsina jich je typickych pro oaxackou kuchyni. I kdyz proslavene je i Mole Poblano – z Puebly. Me osobne nejvic chutna Mole Negro – typicke pro Oaxacu – nebo Coloradito, ktere jsme meli k obedu dneska. Nevim jestli je v CR Mole siroky vyber, ale urcite k sehnani je. Na obalu bude pravdepodobne napsano o jaky typ se jedna.

No, tak koukam, ze tady – http://www.hot-shop.cz/salsas?str=2 – nachazim pouze Mole Verde a to se nam na enchiladas moc nehodi. I kdyz aspon tam jsou salsy na enchiladas cervene a zelene. Maji ho!!! http://www.hot-shop.cz/dochucovaci-omacky-a-guacamole . Rekla bych, podle fotky, ze je to Mole Poblano, ale treba v jinych obchodech budou mit i Negro ci Coloradito. Ostatne ono spis zalezi na vkusu… takze mozna vam bude Poblano chutnat mnohem vic. Navic, co si budeme nalhavat, tyhle balene moles urcite nechutaji tak uzasne jako ty co prodavaji na vahu na trzich, takze mozna by stejne ten rozdil v chuti mezi Negro a Poblano poznat nebyl.

Je potreba: koncentrat mole, kureci prsa ( + na vyvar: voda, cibule, sul), kukuricne tortillas (http://www.hot-shop.cz/tortillas), cibule, olej, tvrdy syr podobny tvarohu – pripadne tvrdy tvaroh.Nejdriv je potreba uvarit kureci prsa v osolene vode a s kouskem cibule. V okamziku, kdy je maso mekke se necha vychladnout a natrha se rukama na kousicky. Voda se sleje a pouzije se na rozredeni koncentratu Mole:Mimochodem radeji to nedelejte na panvi jako ja, protoze mole vetsinou dost prska a navic se velmi velmi tezko pere.

V okamziku kdy mame mole rozredene a kure natrhane nakrajime si cibuli na krouzky a nastrouhame syr. Kdyz mame vsechno pripraveno, na panvi rychle  osmahneme kukuricne tortilly. Jen aby byly trosku mekci nez studene, nesmi se smazit dlouho a ztvrdnout!Takhle osmahle tortilly po jedne namacime do hrnce s molem a na taliri plnime kurecim:Naaranzujeme stejnym postupem 3 – 4 enchiladas (rekneme, ze enchiladas by se dalo chapat jako “obalene v chili”, tudiz logicky je treba tu tortillu nejriv do omacky namocit a ne jak v nekterych mexickych restauracich v Praze serviruji –  suchy taco s kapkou naprosto nevhodne salsy misto ozdoby!!! – z vlastni zkusenosti!) na talirek:Vsechno se jeste poleje dalsi porci mole podle libosti, posype syrem a cibuli a hotovo. Dobrou chut.Pravdepodobne nejlepe podavat s Coca-colou. Ja vim, zni to divne, ale mexicane opravdu piji Colu k cemukoliv a ona k mexicke kuchyni kupodivu vazne jde.

Predpokladam, ze je na prvni pohled jasne, ze jde o jidlo vazne exoticke, tudiz se muze stat, ze vam ale vubec nebude chutnat. Mole je chut pro Cecha velmi zvlastni!!! Tak bych asi doporucila, pokud budete chtit rodinu touhle exotikou prekvapit, mit do zasoby i nejakou tu svickovou pro ty, jenz Mole nevydychaji!

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Recepty - Recetas. Guarda el enlace permanente.

4 respuestas a Enchiladas de mole – recept – ci spis navod :D

  1. Luu dijo:

    ahoj, předhodím Marianovi, asi budeme vařit….recept na Chile en Nogada bys tam nááááhodou neměla? akorát netuším, jestli se tu dají sehnat ta granátová semínka…nebo to jsou normálně čerstvá?

    • To jsem rada ze se navod hodi! K tem Chiles en NOgada… recept samozrejme mam… ale obavam se ze horsi nez granatova seminka bude v prvni rade chile poblano a pak banan – platano macho… ale treba se pletu a i to se v CR da sehnat… nebo necim nahradit?. Ten platano macho by mozna sel vynechat ale to chile poblano tezko – jde o tu papriku ve ktere vsechno je – a ma opravdu hodne specifickou chut a vuni… ale uvidime :D… vyzkouset to muzes s cimkoliv. A ja aspon recept vlastnorucne otestuju 😀

  2. DonaMilos dijo:

    tak se mi sbíhají sliny, ze jsem musela odsunout klavesnici, abych ji neposkodila :o))) uz se nemuzu dockat az si v dubnu budu pochutnavat :o))) Platano Macho se tu cas od casu da koupit, my jsme ho meli cca pred dvema mesici (koupeny snad v Kauflandu ?!?!?!?!?) a jako priloha (asi ne uplne spravne pripraveny) chutnal bezvadne

  3. Pingback: Enchiladas verdes – recept + navod na Tacos dorados | Czechmex

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s