Sopes – recept – Kdyz ma mexicanka lenoru

Kdyz ma mexicanka lenoru a momentalne bojkotuje poulicni nelegalni stanky s jidlem tak Sopes jsou idealni. Pokud nebojkotuje tak jen vybehne nekam pred dum ke stanku a sopes, quesadillas ci tacos zakoupi. Kdyz bojkutuje holt to stoji trosku vic namahy, ale ne zase tolik. Opet, ale zalezi na regionu a rodine. My delame sopes jen s fazolema, cibuli a syrem, ale urcite najdete bezpocet jinych moznosti. Napriklad docela casto se na sopes dava natrhane kureci na kousky a nakrajene cerstve zeli.

Takze na sopes jako delame my budete potrebovat:  polotovar sopes (v pripade ze se v CR neda sehnat, budete muset vyvinout snahy jeste vic a zakoupit mexickou kukuricnou mouku – z turecke kukuricne mouky to nezkousejte, to jsem udelala jednou a za skodolibych poznamek mexickych kamaradu jsem tu hmotu, ktera se nikdy nestala testem, zprovodila ze sveta – a uplacat z ni sopes samy. Jen se voda namicha s moukou a pak se placa. Mexickou kukuricnou mouku v CR dostanete. Jsem prave prekontrolovala! Napriklad: http://www.hot-shop.cz/kukuricna-mouka-masa-harina-maseca-2-kg

Krom sopes pak je potreba jeste fazoli – frijoles refritos. Jedna se o pastu z bud o cernych nebo o hnedych fazoli. Pastu mozno zakoupit hotovou: http://www.hot-shop.cz/cerne-fazole-refried-krem-580g  nebo udelat doma, ale to pak uz neni o lenore… na druhou stranu, ja kdyz si chci dat rychlou topinku s cesnekem tak taky nejdriv musim upect ten chleba. Takze frijoles refritos se delaji tak, ze nejdriv se fazole uvari ve vode s kouskem cibule, kouskem cesneku, soli a trosickou olivoveho oleje (ten se dava, aby pry fazole nebyly tak zakerne, a pravda asi to funguje). Fazole se uvari a mate klasicke mexicke fazole, ktere se davaji k cemukoliv – mimochodem fazole v rajcatovem protlaku coz se prodavalo v CR jako mexicke fazole by mexican pravdepodobne nepozrel! nevim kdo vymyslel, ze je to mexicke jidlo-.  Z nich pak mate moznost udelat frijoles refritos. Rozmackate fazole na kasi (pokud maji hodne vody, slijete) a pak kasi prelijete na hlubsi panev na rozpalene sadlo (pripadne olej).

No a pak uz jen nastrouhany syr muze byt pravdepodobne eidam, ale klidne i tvrdy tvaroh. Na jemno nakrajenou cibuli a olej.Sopes, at uz jste zakoupili polotovar a nebo je uplacali z kukuricne mouky osobne, je treba osmahnout do zlatova. Nasledne se nechaji odkapat od oleje na save papirove uterce a az se trosku osusi a zchladnou, tak se natrou frijoles refritos (tim fazolovym kremem), posypou nastrouhanym syrem a jemne nakrajenou cibuli.

Pokape salsou (pokud radi palive) – recept zde – i kdyz tentokrat jsem pouzila misto chile verde, chile morita a zadnou vodu! ta i v tom receptu je trosku navic, kdyz uz pouzijete tak jen malicko. Koukam ze vam obchod nabizi chile de arbol… z neho je vynikajici salsa: http://www.hot-shop.cz/chiles  a hotovo:PS: Gabrielovi zacina pripadat legracni, ze mu fotodokumentuju obedy 😀

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Recepty - Recetas. Guarda el enlace permanente.

12 respuestas a Sopes – recept – Kdyz ma mexicanka lenoru

  1. Eva dijo:

    Souhlasim s tim,ze v CR davaji jidlu privlastek “mexické” naprosto vsemu co obsahuje fazole nebo trochu pali 😀 A pravi mexicane se potom jen bavi 😀

  2. Luu dijo:

    Ahoj, to se musím přiznat, já frijoles nesnesu. Jenom ten pohled na hnědočernou kaši na talíři, a zvedá se mi žaludek:( Dávala jsem to všechno Marianovi, ten to snědl a rád….

    Neměly byste náááhodou recept na vařenou kukuřici se sýrem, jako se dělá v Chiapasu? Mají tam tu kukuřici na zrníčka vařenou v hrnci, pak to sypou sýrem, chili, a tak. Nevím, jestli se do té vody dává něco krom soli? Nebo i limeta? Netušíte?

    ps: koukám, že se mi v příspěvcích nezobrazí můj blog, to je divné…

    • Luu dijo:

      a ještě poznámka, myslím si, že všechno, co se u nás prezentuje jako mexická kuchyně, je ve skutečnosti Tex-mex, tedy “jak si Američan představuje, že vaří Mexičan” :)))

      • Presne… a uprimne receno, to ze nekdo vari mexickou kuchyni v americe jen nekolik kilometru od hranice v miste, kde je plno mexicanu neznamena, ze ji vari spravne. Jedni nasi pribuzni ziji v Ciudad Juarez a deti chodi do skoly v El Paso a ve skole jim predkladaji “prave enchiladas” s “queso amarillo” – zluty syr bez chuti ktery se dava do hamburgeru :DDD Deti trpi a na obedy radeji nechodi :DDD
        Ja teda z vlastni zkusenosti o mexicke kuchyni uz moc mluvit nemuzu, protoze ono se to v poslednich letech hodne zmenilo. Uz existuje nekolik restauraci vedenych mexicany a mexicke ingredience se daji koupit pomerne bez problemu. Ale je fakt ze ono to asi zalezi i na stravnikovi, protoze v jedne mexicke restauraci vedene mexicanem jsem byla tenhle rok a ze zacatku to bylo docela tristni. Chtela jsem si dat Camarones a la diabla a pan majitel mi povidal ze teda pokud chci aby palily (a la diabla by palit mely), tak ze si to mam pokapat salsou valentina!!!!!!!!!! Kdyz jsem se z te informace zakuckala smichy tak se pak ale predvedl vynikajici Sopa de tortilla. Predpokladam teda, ze pokud clovek nevi jak to ma chutnat tak to pan majitel seka podle gusta mistnich – tzn opet bez chuti, ale exoticky nazev ponecha.

    • Mas na mysli Esquies? Recept najdu, prelozim! Pokud to je ale neco jinyho tak netusim, potrebovala bych jmeno.
      V postu o cestovani je tvuj odkaz a taky v doporucenych blozich, ale je fakt ze kdyz ti clovek klikne na ikonku tak je videt jen ta ikonka 😦 Jase ale k tvemu blogu budu jeste nekolikrat odkazovat, protoze krasne popisuje cestu, kterou vetsina turistu jede. Ja ji nikdy nejela, znam mista jednotlive a ne vsechny. On kdyz tu clovek zije normalnim sedivym zivotem tak zase tak moc necestuje .(, takze lepe odkazat na tebe 😀 Navic muj pohled uz je prilis ovlivneny a pak zapomenu na veci, ktere by Cecha mohly zaujmout a me uz vubec neprekvapi. Proto se mi moc libil tvuj clanek o podivnostech 😀

      • Luu dijo:

        Jo, to kdybych vedela, jak se to jmenuje. Prekladat nemusis, staci, kdybys to nasla, ja rozumim:) Akorat netusim, co za jidlo to vlastne je…vari to na ulici v takovych obrich hrncich.

        To vis, problem je, ze Mexiko je tak velka zeme, my projizdeli 5 tydnu, coz je mnohem vic, nez ma spousta lidi na dovolenou, ale stihli jsme jenom takovy kousicek! V samotnem Chiapasu by mi stacilo byt mesic, je tam tak krasne:)

        Diky.

      • Esquites – http://manualderecetas.com/2008/04/15/receta-de-esquites/
        pokud to je tohle tak to prodavaji vsude, ne jen v chiapasu. Nevim odkud je to puvodne ale vzhledem k tomu ze je to kukurice tak asi stred-jih (mezoamerika)
        Jojo i 5 tydnu je strasne malo, chce to holt prijet na nekolikrat 😀

  3. Luu dijo:

    no to je ono, Esquites! Díky, zkusím sehnat tu bílou kukuřici a připravím to. Ta kukuřice, co se prodává tady, není vůbec tak sladká a měkká:(

  4. Petra Dohnalová dijo:

    právě jsem objevila váš blog a přidávám se k pravidelným čtenářům 🙂 mohla bych vás poprosit o překlad receptu na Esquites? Moje španělština je dost mizerná a co je epazote netuší ani můj slovník 🙂 Byla jsem v Mexiku na 2 týdny na návštěvě u kamarádky, která studuje v Gualajaře a kukuřici jsem si několikrát dávala a moc mi chutnala…děkuju

    • Dobry den! Diky za komentar a jsem rada ze se blog libi. Epazote je podle vseho Merlík vonný a v CR se da podle vseho sehnat v obchodech s mexickými surovinami. Recept snad brzo vytvorim. A snad vytvorim aspon taky nejaky novy clanek. Jsem posledni dobou na odstrel 😦

  5. Pingback: Frijoles refritos – Fazolova pasta + Salsa Macha – recepty | Czechmex

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s