Pan de muerto – recept

2. 11. je v Mexiku Día de muertos (Den mrtvych). Mela jsem toho v planu hodne, obzvlast co se panenek tyce. Specialni kolekci satu pro Evangeline Ghastly (Wildeimagination), tematicke oblecky pro Cami (Tonnerdoll) a dokonce i miniaturni oltar. Nakonec to dopadlo tak, ze jsem narychlo spichla Pablitovi kostym na Halloweena a vsechno ostatni nechala zase az na pristi rok. Ale cerne svedomi me preci jen dohnalo aspon k nejake cinnosti a tak jsem upekla Pan de muerto.

Recepty a stejne tak i formy Pan de muerto se meni podle rodiny ci regionu, takze jsem si vybrala na zpracovani recept nejjednodussi a nejekonomictejsi. Preci jen jsme jen tri a tak vrazet do testa 10 vajicek a pak obdarovavat sousedy v sirokem okoli, mi prislo zbytecne. I tak si sousedi prisli na sve. Nehlede na to, ze se mi nechtelo shanet sadlo a cerstve drozdi. Ano, uznavam, tradice jsou fascinujici, jako objekt studia,  ale co se jejich dodrzovani tyce jsem lempl.

Takze tady je recept, ktery jsem pouzila ja:Suroviny: 500 g psenicne mouky, 11 g praskoveho drozdi (jeden sacek), 150 g cukru (+ neco malo na posypavani po upeceni), pul lzice soli, 2-3 vejce, 90 g masla (+ neco malo na vymazani plechu a neco malo na potirani po upeceni), 3/4 hrnicku vlazneho mleka, par kapek esence vanilky nebo jiny dochucovac (na pan de muerto se vetsinou pouziva pomerancova kura nebo anyz)

Postup: V misce se v mouce vytvori dulek do ktereho se naleje vlazne mleko a rozpusti se v nem drozdi. Necha se odpocnout 5 – 10 minut.Do dulku se pridaji vsechny ostatni suroviny a vypracuje se nelepkave testo.

Testo se necha kynout prikryte plastikovou folii v teple az do momentu, kdy se zdvojnasobi jeho objem. Priblizne je to 45 – 75 minut. (Me to teda moc nenakynulo, ale u nas je ted vazne zima, takze to snad neni receptem.)

Z testa se vytvori bochnicky na jejichz povrch se kladou do krize nudlicky nebo slzicky testa. Do prostredka krize se jeste dava kulicka z testa, na kterou jsem ja zapomela.Bochnicky se nachaji odpocinout dalsich 90 – 120 minut, aby opet zdvojnasobily objem.  A pote se vlozi do trouby pect priblizne 15 minut na 190 C. Nasledne se snizi teplota na 170 C a pecou se az dozlatova.

Po upeceni se kazdy bochnicek potre rozteklym maslem a posype cukrem (krupici).Vetsinou se Pan de muerto podava s horkou cokoladou, nejlepe oaxackou :D, ale kakao to ustoji urcite taky.

A tady jsou ingredience na Pan de muerto podle tradicni kucharky mexicke kuchyne: 1 lzicka sucheho prirodniho drozdi, 1/4 vlazne vody, 500 g psenicne mouky, 6 vajicek, 1 lzicka soli, 125 g cukru, 2 lzicky seminek anyzu, 2 lzicky mleteho muskatoveho orisku, 125 g roztekleho masla, 1 bilek a 1/2 zloutku smichane k sobe na potirani, cukr na posypani. Muze se taky pridat vyvar z pomerancovych kvetu, nebo pomerancova kura.

Priprava:  Smichat drozdi s vodou a 1/3 hrnicku mouky. Nechat odpocinout az se objem zdvojnasobi. Dat zbytek mouky do velke misy, udelat dulek a do centra dat ajicka, sul, cukr, anyz, orisek a maslo. Smicha, pridat smes z drozdi a opet vse dobre promichat. Testo propracovat behem 15 minut nebo dokud testo nebude lepkave.Nechat testo prikryte uterkou nakynout behem 3 hodin.

Predehrat troubu na 230 C. Oddelit 1/3 testa a z nej vytvorit ozdoby na bochnicky stejne jako uprechozi verze. Ze zbytku testa vytvorit bochnicky a potrit je smichanym bilkem a pulkem zloutku. Ozdobit bochnicky a ozdoby taktez potrit vajickem. Pect behem 10 minut na 230 C, nasledne snizit teplotu na 180 C a pect priblizne dalsich 30 minut. Po upeceni posypat cukrem. Jen teda nevim jak bude ten cukr bez dalsiho potreni maslem drzet.

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Recepty - Recetas. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s