Salsa – nikoliv kecupova :D – recept

Inspirovana momentalni krutou valkou – blogari vs. fanousci Mimibazaru (nemam nic proti zadne z bojujicich stran, ale kecupovou polevku, bych si teda nedala), si dovoluji predstavit mexickou rychlou  veceri, jenz neni na bazi kecupu a dokonce neni ani smazena.  Respektive spis recept jako takovy je na salsu, protoze na jednoduchou quesadillu neni treba receptu.

Ingredience na salsu: 3 rajcata, 2 strouzky cesneku, pulka velke cibule, hrstka chili papricek (ja jsem pouzila ted nevim jestli chile serrano nebo chile verde, ale ono je to vlastne suma fuk – pokud v CR neni ani jeden druh k sehnani tak tam soupnete nejakou madarskou  ALE CERSTVOU nebo pri nejhorsim susenou, zadne nakladane!!!!), voda (jen opravdu malicko nebo zadnou – trosku zalezi jak stavnate jsou rajcata), spetka soli. Je mozno pridat cerstvy jemne nakrajeny koriandr (cilantro), ktery ja dneska doma nemam tudiz v salse plavat nebude.

Nejdriv se rajcata a chili oprazi (bez oleje) na plotynce. Cibule a cesnek se nakraji na mensi kousky a hodi se do mixeru.

Kdyz jsou rajcata mekke a papricky oprazene tak pokud jste to neudelali uz pred tim se paprickam odkraji stopky. Pak se vse (krom tech stopek) prida do mixeru a preleje se trosickou vody, aby se to lepe mixovalo. Ale ne moc aby ze salsy nebyla palivy koktejl! Jak se to trosku tentokrat povedlo me. Nebo radeji vodu zadnou. V CR jsou rajcata vestsinou hodne stavnate, takze to nebude potreba.

Rozmixuje se a hotovo… Pokud se rozhodnete byt odvazni, tak ten koriandr primichejte az v teto fazi. Salsa se skladuje se v lednicce.

Uznavam, ze ackoliv mexicke deti, vcetne meho, chili salsu ji od okamziku kdy jsou schopny kousat samy, velmi pravdepodobne absolutni vetsina ceskych matek odmitne neco tak dabelskeho svemu diteti dat (i kdyz kecupova polevka bych rekla nadela mnohem vetsi paseku). V takovem pripade se pak pocet chili da snizit na minimum nebo vynechat a pridat obycejnou papriku. Palit to pak nebude, chutnat to bude uplne jinak, ale je to urcite lepsi nez ta chemikalni smes zvana kechup.

A ted k te quesadille. Jeji nejjednodussi a pravdepodobne nejzdravejsi verze je kukuricna tortilla (v CR se da sehnat, ale muze byt i psenicna, ktera byva k dostani v hypermarketech) naplnena syrem (nejlepe manchego nebo oaxaca, ale vas nejaka ceska varianta napadne – jen bych asi kukuricnou tortillu nedavala moc do spojeni s chutove silnyma nebo plisnovyma syrama!!!). Mno a kdyz se na plotynce quesadilla ohreje – je treba ji casto obracet – tak se syr roztece a je hotovo.

Pozn: leva tortilla je kukuricna, prava psenicna.

 

Na jednu stranu quesadilly nebo dovnitr se prskne salsa podle chuti (ci odvahy)-  a je to!

Pozn: Abyste videli ze nelzu, vrchni psenicna quesadilla je pro Pablita a je lehce potrena salsou. Spodni je moje kukuricna s trosku vetsi vrstvou salsy.

Tohle uziti salsy je jedno z mnoha, v podstate ji muzete natrit nebo nalit do cehokoliv. Od polevek, pres fazole, az na maso… a nemusi to natirane salsou byt vubec soucasti mexicke kuchyne!!!

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Recepty - Recetas. Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Salsa – nikoliv kecupova :D – recept

  1. Pingback: Enchiladas verdes – recept + navod na Tacos dorados | Czechmex

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s